Personlig introduktion
När jag skaffade min första alldeles egna hund 1998 kunde jag inte mer än de allra flesta vanliga hundägare. Den hund jag växte upp med, en underbart snäll och foglig cocker spaniel, var lättskött på alla sätt och vis. Som tur var! Ingen i familjen hade några kunskaper om hundar; varken om nyttig kost, motion eller träning.
Jag köpte ett dyrt torrfoder då jag trodde att det var riktig hundmat. Han mådde inte alls bra av det utan började kräkas blod och fick blodiga diarréer. Han blev inlagd på djursjukhus i tre dagar, men ingen orsak kunde hittas. Övergick då till ett vetebaserat halvtorrfoder som jag blandade med kokt kött och grönsaker, vilket tillfälligt ledde till att han mådde lite bättre. Problemen med kräkningar och diarréer fortsatte dock tills de kompletterades med att han åt upp sin egen päls på nätterna; han hade utvecklat magkatarr också. Nu började jag koka all hans mat själv, även spannmålsdelen, och det blev återigen lite bättre. Hans kräkningar och diarréer kom och gick och jag förstod inte vad som orsakade dem*, men totalt sett mådde han bättre över tid.
Det stora genombrottet kom när jag fick låna Jill Mellströms bok ”Biologiskt Anpassad Rå Föda”. Jag sträckläste boken på ett halvt dygn då den var precis vad jag hade behövt under de första åren med min första egna cocker spaniel. Från och med då, 2004, fick alla mina hundar BARF och hans magproblem var ett minne blott.
*i efterhand förstod jag att det var pastan (innehåller gluten) han fick emellanåt.
Presentation av olika typer av rå föda
Idag finns många bra alternativ på marknaden och vad du väljer att ge till just din hund styrs av hundens behov och dina krav på hanteringen. Det är inte svårt att blanda egen mat till hunden, men det är inte heller ett sämre alternativ att välja ett färdigblandat helfoder. Vilket som passar just din hund och dig bäst ska jag på ett kortfattat sätt försöka hjälpa dig med här:
Till denna baskost är det värdefullt att ge hunden råa köttiga ben några gånger per vecka. De främjar både god tandhälsa och ger sysselsättning. Om det är mycket kött på benen kan de gärna ersätta ett av målen mat den dagen och mindre köttiga ben kan med fördel ges som mellanmål.
Mellanmål: frystorkade oxmatstrupar, dito lammstrupar och mycket andra frystorkade köttprodukter. Även frysta kycklingfötter är ett uppskattat mellanmål.
Godis/belöning: frystorkade köttprodukter beredda i små bitar såsom tärnat hjärta, lever och njure. Frystorkat kött i mjuka lättdelade bitar.
Katter är uteslutande karnivorer (köttätare) och behöver få en kost helt baserad på kött, malt ben och inälvor. De kan också uppskatta att få hela mindre ben att tugga på, t.ex. kycklingvingar.
Flera tillverkare av färskfoder till hund har idag även dito till katt: Sund Hundmat, Vom og hundemat, Emmzo etc.
Länkar:
https://sundhundmat.se/ - helfoder, köttben, frystorkat helfoder och godis; produceras med hänsyn till djuren och miljön.
http://emmzo.se.sitebuilder.loopia.com/ - helfoder, halvfoder (rent malt kött), köttiga ben, frystorkade köttprodukter; ett enormt sortiment!
https://vomoghundemat.se/ - helfoder, halvfoder (köttråvara med vitamineralmix), frystorkat helfoder.
https://www.bjarefagel.se/ - majskyckling uppfödd för humankonsumtion; vingar, halsar, ben, skrov, hjärtan och lever.
Då dessa produkter kan köpas i många zoobutiker och genom andra återförsäljare förbehåller jag mig rätten att debitera för råd om kost och kosttillskott, kostupplägg och individuella matsedlar.
Prislista
Väljer du att köpa din hund- och/eller kattmat genom mig får du självklart gratis hjälp med att välja lämplig sort, kostupplägg och lämpliga kosttillskott. Den individuellt anpassade matsedeln ingår dock inte då den främst är avsedd för hundar och katter med behov utöver de vanliga på grund av mag- och tarmproblem, allergier och andra sjukdomar som kräver specialanpassad kost.